Vlag van Nederland
Den Helder, Nederland
Brouwer

Tommie Sjef

De bieren van Tommie Sjef danken hun excentrieke aroma’s en friszure smaak aan de wilde gisten en opvoeding op eikenhouten vaten. In een fles Tommie Sjef zit altijd een blend van verschillende vaten met een verschillende leeftijd. Sommige bieren zijn wel 7 jaar oud! Omdat elk vat zijn eigen identiteit heeft, ligt de kunst en uitdaging in het blenden tot een gebalanceerd, complex en verfijnd bier. Daar slaagt Tommie Sjef in en het is geweten, want zijn bieren worden geschonken en gedronken over de hele wereld.

Opgericht in
2015
Gesetteld in
Den Helder
Zetten in op
wilde vergisting en vatrijping
Belangrijkste ingrediënt
tijd

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

Als je vanuit Amsterdam 100 km recht naar boven rijdt, kom je in het meest noordelijke puntje van Noord-Holland: Den Helder. Het is de thuisbasis van Tommie Sjef, een gepassioneerde kerel met een gelijknamige brouwerij gespecialiseerd in bieren van wilde gisting. Tommie Sjef werd muzikaal geboren, want vader Sjef was een fervent jazzdrummer. Zelf koos hij voor de gitaar en een opleiding aan het conservatorium. Maar het was op een zonovergoten terrasje in Antwerpen dat zijn verdere levenspad bepaald werd: hij ontdekte er geuze. Zijn liefde voor wild vergiste bieren wakkerde steeds meer aan tot hij in 2015 zijn eigen stekerij oprichtte.

Met wie zou je graag het glas heffen en welke fles komt er op tafel?

Dat zou mijn vader Sjef zijn. Hij is overleden voordat ik geboren ben en was een fervent jazzdrummer. We zouden dan een glas Tommie Sjef heffen met op de achtergrond Art Blakey & The Jazz Messengers.

Als gitarist aan het conservatorium was het belangrijkste aspect in het maken van mijn muziek intuïtie: veel ging op gehoor en gevoel. Hetzelfde geldt nu eigenlijk voor mijn bier: ik brouw en blend op smaak en gevoel.
Tommie Sjef
Eigenaar, brouwer en steker

Zijn filosofie

Eigenlijk is de filosofie heel simpel: het draait om het bier. De huisstijl is daarom puur en eenvoudig, de etiketten strak en sober. De basis voor de bieren wordt gebrouwen bij verschillende brouwerijen in Nederland. Het onvergiste bier wordt dan in de schuur of loods van Tommie Sjef op vat gestoken om te vergisten en rijpen. Vaak worden er ook nog hop, fruit of kruiden aan toegevoegd voor wat extra punch. Tommie Sjef zweert bij wilde vergisting met een eigen gistcultuur. Die zorgt voor de friszure smaak die als rode draad doorheen zijn assortiment loopt. De bieren worden volledig gemaakt met biologisch gecertificeerde ingrediënten, maar het allerbelangrijkste ingrediënt is tijd. In een fles Tommie Sjef zit dan ook altijd een blend van verschillende leeftijden, tot wel 7 jaar oud!

Brouwer vs. steker

Tommie Sjef is eigenlijk zowel brouwer als steker. Een brouwer spreekt nogal voor zich, maar bij een steker kan je je misschien net iets minder voorstellen. Tenzij het Pajottenland je tweede thuis is misschien. In een stekerij worden verschillende jaargangen bier geblend tot een drinkklaar bier. De steker creëert de juiste omstandigheden om het bier te laten rijpen tot een drank die soms meer weg heeft van cider of wijn. Omdat elk vat zijn eigen identiteit heeft, ligt de kunst en uitdaging in het blenden tot een gebalanceerd, complex en verfijnd bier.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.