Vlag van België
Sint-Pieters-Leeuw, België
Brouwer

Lambiek Fabriek

Een uit de hand gelopen hobby. Het getuigt vaak van één ding: een overmaat aan passie. Het niet kunnen loslaten van experimenteren en nieuwe ideeën. En laten dat nu exact de fundamenten zijn waarop Lambiek Fabriek gebouwd is: passie en innovatie. Na een periode van 10 jaar experimenteren werd de eigen geuzestekerij in Sint-Pieters-Leeuw een feit. Die groeide in een kleine 10 jaar uit tot een volwaardige lambiekbrouwerij en geuzestekerij met als leuze ‘No Brett, No Glory’, een knipoog naar de wilde gisten.

Opgericht in
2016
Gesetteld in
Sint-Pieters-Leeuw
Zetten in op
traditie met een twist
Belangrijkste ingrediënt
brettanomyces lambicus & bruxellensis

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

In het hart van het Pajottenland ligt aan de, may we say, legendarische Zennerivier Sint-Pieters-Leeuw. De Vlaams-Brabantse gemeente herbergt sinds 2016 Lambiek Fabriek. Een uit de hand gelopen hobby die onder Jo Panneels en Jozef Vanbosstraeten uitgroeide tot een volwaardige lambiekbrouwerij en geuzestekerij. Dankzij haar ligging profiteert Lambiek Fabriek van de microflora en wilde gisten die rond de Zenne hangen: brettanomyces lambicus en bruxellensis. Het is hier, in het Brusselse, dat de typisch zure bierstijl ontstaan is die na een revival het afgelopen decennium gegeerd is over heel de wereld. Lambiek Fabriek onderscheidt zich van klassieke stekerijen door ingrediënten als kruiden en fruit toe te voegen aan hun blends.

Met wie zou je graag het glas heffen en welke fles komt er op tafel?

Op zich zijn we blij als we om de zoveel tijd een goeie pint kunnen gaan pakken met vrienden. Meer hoeft dat niet te zijn. Mochten we toch kunnen kiezen met wie, dan trakteren we Chuck Berry of Elvis op een Belgisch bierke. Rock & Roll!

Na een avondje geuze en kriekbieren degusteren met een man of 10, sloten we de avond af met ‘wij kunnen dit ook!’. En zo het geschiedde.
Jo Panneels
Mede-oprichter, brouwer en steker

Gelambiekfabriekt

Lambiek Fabriek weet traditie en innovatie perfect te balanceren. Ze vinden het belangrijk om de (strenge) regels die bestaan rond lambiek, oude geuze en oude kriek te respecteren. De basis mag dan wel een traditioneel bier zijn, er zijn eindeloos veel manieren om er je eigen twist aan te geven. Gemoute gerst, ruwe tarwe en overjaarse hop versmelten tot een bierbasis. Die wordt dan ‘gelambiekfabriekt’ met ingrediënten als druiven, krieken, zwarte bessen of zelfs rabarber. Een jonge kijk op een oeroud bier, zeg maar.

Lambie-qué?

Lambiek wordt gebrouwen met overjaarse hop en alleen in de winter. We zien de vraagtekens op je gezicht, dus leggen we het graag even uit. Overjaarse hop is een groot deel van zijn bitterheid kwijt, maar bevat wel nog ingrediënten die nodig zijn om bier te bewaren. Omdat bij lambiek het zure en niet het bittere karakter primeert, is dit soort hop ideaal. Waarom het brouwen van lambiek seizoensgebonden is? Na het brouwproces moet de wort, eigenlijk de bierbasis, afkoelen. Dat moet snel genoeg gaan, zodat het bier (ironisch genoeg) niet verzuurt. Met de hulp van een koelschip en de koude wintertemperaturen komt dat in orde. Eigen aan lambiek is dat, in tegenstelling tot andere bierstijlen, het brouwsel zo veel mogelijk contact met de lucht moet hebben. Alleen zo kunnen de wilde gisten uit de Zennevallei zich nestelen in de wort. Bovendien zitten er tijdens de zomer andere micro-organismen in de lucht. En voor wie het echt allemaal wil weten: aangezien het een van de oudste bierstijlen is, werd het traditioneel ook alleen in de winter gebrouwen, omdat boeren in de zomer op het veld werkten.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.