Vlag van Frankrijk
Beaune, Frankrijk
Producent alcoholvrij

Archipel

Archipel werd in 2020 opgericht door Achille en Pierre, allebei gefascineerd door de wereld van fermentatie. In het hart van de Bourgogne brouwen ze gastronomische kombucha met verrassende smaken op basis van fruitboombladeren. Daarbij staan lokale ingrediënten altijd centraal.

Opgericht in
2020
Gesetteld in
Beaune
Zetten in op
lokale ingrediënten
Belangrijkste ingrediënt
bladeren van fruitbomen

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

Archipel is een anagram van de voornamen van de oprichters: Achille en Pierre. Als doctor in de chemie heeft Pierre altijd een fascinatie gehad voor fermentatie. Hij kent het proces dan ook door en door, wat zorgt voor een consistente kwaliteit in de kombucha van Archipel. Ook Achille is niet onbekend met de wereld van fermentatie, waarin hij het samenwerken tussen bacteriën en gisten ziet als het vormen van een groter geheel. Onder Archipel is een geheel van projecten, producten, onderzoek … ondergebracht. Met andere woorden een collectie initiatieven die samen een coherent geheel vormen, zoals een archipel. Alle dranken worden gebrouwen in de Côte d’Or, ook de thuisbasis van iconische bourgognes.

Focus op lokaal

De belangrijkste pijlers van Archipel zijn smaak en kwaliteit. Als producent zijn ze zich bewust van hun impact op het mileu, daarom kiezen ze vastberaden voor lokale en seizoensgebonden producten om hun kombucha te brouwen. De zoektocht naar Franse producten staat daarbij altijd centraal. Om verschillende terroirs optimaal tot hun recht te laten komen, werken Archille en Pierre met verschillende boeren, wijnmakers en fruittelers uit Frankrijk. Zo komen de framboosjes uit Île-de-France, de vijgenbladeren uit de Drôme, de clementinebladeren van Corsica … Archipel kiest bewust voor producten van eigen bodem en geeft een tweede leven aan vaak ongebruikte ingrediënten. Het zorgt bij de boeren voor een extra inkomstenbron en geeft de kombucha een complexe en aromatische smaak.

Van vijgenblad tot kombucha

Fermenteren bestaat als sinds mensenheugenis, maar de afgelopen decennia kreeg het onder impuls van ’s werelds topchefs een enorme boost. Het gistingsproces voor kombucha begint eigenlijk al bij het basisproduct: thee. Bij Archipel verdwijnt die thee eigenlijk meer naar de achtergrond. Bladeren van fruitbomen nemen het voortouw en worden voor het grootste deel gebruikt als vervanging voor thee.

Dan is de scoby aan zet. Een scoby is een gistcultuur die (net zoals gisten bij druiven) suikers omzet in alcohol en daarbij CO₂ vrijgeeft. De gezonde bacteriën in de gistcultuur zetten die alcohol vervolgens om in zuren. Om Archipel extra smaak en diepgang te geven, wordt de kombucha geïnfuseerd met fruit, druivenmost …

Welkom in Beaune, Frankrijk

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.