Fukuoka, Japan
Distilleerder

Mii no Kotobuki

Gelegen in de provincie Fukuoka, op het zuidelijke eiland Kyushu, brouwt Mii no Kotobuki op kleine schaal volgens de slow brewing-methode. Ze zijn ervan overtuigd dat dit voor meer diepgang en ontwikkeling zorgt in geur en smaak. Wat bedoelen we met slow-brewing? Reken al snel op zo’n 2 jaar vooraleer hun sake gebotteld wordt. Die aanpak heeft ervoor gezorgd dat hun sakes heel gewild zijn over heel Japan en ver daarbuiten.

Opgericht in
1922
Gesetteld in
Mii, Fukuoka
Zetten in op
bijzondere rijstvariëteiten
Belangrijkste ingrediënt
rijst, kōji

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

Mii no Kotobuki werd in 1922 opgericht als een brouwerij met een sterke ambitie. Het had toen nog de naam Inoue Gōmei, naar de familienaam van de brouwer. In die tijd was het gebruikelijk dat dergelijke kleine brouwerijen deel uitmaakten van een groter geheel, van een soort coöperatie. Maar na een reis naar Bordeaux en Bourgogne besloot de eigenaar het over een andere boeg te gooien. Hij veranderde de focus van kwantiteit naar kwaliteit en besloot dat het tijd was om op hun eigen benen te staan. Het legde hem geen windeieren: de sakes van Mii No Kotobuki zijn extreem gegeerd in Japan en bij sakeliefhebbers over de hele wereld. Na 26 jaar in dienst volgende Tadatsugu Inoue in 2022 zijn vader op als toji (meesterbrouwer).

Tijd & volharding

Gelegen in de provincie Fukuoka, op het zuidelijke eiland Kyushu, wordt er op kleine schaal sake gebrouwen volgens de slow brewing-methode. Ze zijn ervan overtuigd dat dit voor meer diepgang en ontwikkeling zorgt in geur en smaak. Wat bedoelen we met slow-brewing? Reken al snel op zo’n 2 jaar vooraleer hun sake gebotteld wordt. De meest gebruikte rijstvariëteit is Yamada Nishiki, gekend als ‘the king of sake rice’ omwille van zijn uitmuntende kwaliteit. Het is nochtans een variëteit die notoir moeilijk is om te telen. De pluimen van de plant (waar de rijstkorrels inzitten) worden namelijk vrij lang, waardoor ze meer dan andere variëteiten in de problemen kunnen komen in winderige gebieden. Yamada Nishiki kan dus maar op heel specifieke plekken geteeld worden, Itoshima in Fukuoka is er daar een van. Het is er mooi weer en de bodem is geweldig om deze variëteit te kweken. Naast nog een drietal andere variëteiten, heeft Mii no Kotobuki ook zijn eigen sakerijstvariëteit: Mii-Shinriki. Die wordt door geen enkele andere brouwerij in Japan gebruikt.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.