
7 stellar combo's met asperges
De aftrap van het nieuwe aspergeseizoen werd al een poosje geleden gegeven. Maar rumour has it dat de allerbeste er nu pas aankomen. Of je nu liever witte of groene asperges eet, de wijnkeuze bij uitstek is simpel: wit. Ben je op zoek naar specifieke aanbevelingen? Dan ben je aan het juiste adres, want wij zetten we je graag op weg.

Asperges op Vlaamse wijze
De coöperatie Vignerons des Terres Secrètes wordt binnenkort 100 jaar en werd 4 jaar geleden nog uitgeroepen tot Cave Coopérative de L’Année door het Franse wijntijdschrift La Revue du vin de France. Met wijngaarden verspreid over verschillende Bourgondische appellaties, maken ze vooral van chardonnay wijnen die je met plezier op tafel zet.
Proef deze mâcon-prissé bij dé onbetwiste voorjaarsklassieker (naast de Ronde van Vlaanderen, natuurlijk): Belgische asperges met mimosa van ei, peterselie en geklaarde boter. In de neus krijg je een rijp boeket van mirabel en ananas, in de mond een evenwichtige, rijke smaak van honing en linde die uitmondt in een notige finale. Het rijke karakter van deze wijn houdt mooi stand naast de boter in de bereiding. De florale toets van lindebloesem is dan weer complementair met de groene kruiden. Topcombo!

Asperges met gepocheerd ei en noordzeegarnalen
Tot het imperium van wijnicoon Albert Bichot hoort ook Château Long-Depaquit. De 51 hectare wijngaard wordt op duurzame wijze onderhouden. Ook in de kelder wordt zo weinig mogelijk ingegrepen, met als resultaat authentieke, minerale en verfijnde wijnen. Je kan het domein, gelegen in het hart van Chablis, na reservatie bezoeken voor een degustatie en wandeling door de rozentuin.
De signatuur van Chablis onderscheidt zich van de andere Bourgondische regio’s door de Kimméridgien-bodem die er aanwezig is. Die kalklaag werd zo’n 150 miljoen jaar geleden gevormd door fossielen van kleine oesterschelpen. Anno 2025 geeft het nog altijd een mineraal karakter aan de wijnen van de regio. Klaar voor een glaasje prehistorie? Deze 2023 geurt naar gekonfijte citroen en witte lentebloesems. De levendige smaak mondt uit in een zilte toets die zalig combineert met een gepocheerd eitje en noordzeegarnalen. Ook bij asperges met beenham is deze witte klassieker een voltreffer.

Asperges met gerookte zalm en hollandaise
Het pittoreske domein Podere Il Castellaccio zit knus tussen de Tyrreense Zee en het glooiende Toscaanse landschap. Kijk naar het westen en je wordt verblind door de azuurblauwe Etruskische wateren. In het oosten bevindt zich het glooiende Toscaanse landschap met verlaten bossen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De wijngaarden liggen verspreid over een ongerept theater, een halve cirkel met steile hellingen waar kruiden weelderig tieren. De liefde voor dat paradijs was de motivatie voor de familie Scappini om dit wijnhuis op te richten in de jaren 60.
De subtiele aroma’s van witte bloemetjes, limoenzeste en een schijfje sinaasappel werken als een knijpje citrus over de gerookte zalm. De ronde aanzet wordt opgevolgd door een sappig midden en een romige, maar zinderende finale die door de luchtige hollandaise snijdt.

Gegrilde asperges met geitenkaas en spekcrumble
De Loire-vallei, bekend als de tuin van Frankrijk en zijn prachtige kastelen, produceert frisse aromatische witte wijnen. Het gematigde klimaat en de verschillende microklimaten dragen bij aan de veelzijdigheid van de regio. Elke subregio staat bekend om ronkende appellaties en specifieke druiven. Denk bijvoorbeeld aan chenin blanc uit Saumur.
Het boeket van geel (steen)fruit, bloesem en krijt van deze Couly-Dutheil wordt aangevuld met een streepje honing. Heerlijk bij de verkruimelde verse geitenkaas die een romige toets geeft aan de gegrilde asperges. Liefhebbers kunnen nog afwerken met wat spekcrumble, waaraan de zuren van de chenin een fijn tegengewicht bieden.
Fan van chenin? Volg dan op Instagram de hashtag #chenincheninchenin, waar chenin lovers hun liefde voor de druif en bijzondere ontdekkingen delen met de wereld.

Papillot van schelpen met witte asperge en venkel
In Rías Baixas steelt albariño de show in zo’n 90 % van alle wijngaarden. Zo ook bij Paco & Lola. Het moderne wijnhuis werd in 2005 opgericht nadat enkele wijnboeren uit O Salnés hun productie wilden professionaliseren. Op de meeste percelen wordt de albariño geteeld volgens de emparrada-methode, een soort pergola waar de druivelaar hoog boven de grond groeit. Albariño is gevoelig aan vocht en met deze methode wordt het zonlicht optimaal ingezet en worden de trossen uit de buurt van de vochtige bodem gehouden.
Het frisse, zilte karakter van de druif is op het lijf geschreven van zeevruchten. Het uitbundige boeket met citrus, citroenverbena en witte bloemen wordt in het glas vertaald door een delicate, evenwichtige, florale wijn met opnieuw veel citrusfruit en mineraliteit. Steek een flesje fris voor je volgende barbecue. Dan bevelen we een papillot van schelpjes aan met wat venkel en witte asperges. Partje citroen dabei en smullen geblazen!

Salade met groene asperge en citrus
Dave Clouston, eigenaar en wijnbouwer van Black Cottage, is 17 wanneer hij voor het eerst op een wijndomein werkt. Een revelatie! Nieuwsgierig en gepassioneerd als hij is, doorkruist hij de wijnwereld en doet tonnen ervaring op in het buitenland. Sinds zijn terugkeer laat Dave zijn koffers staan in Marlborough, zijn geboorteland. Black Cottage is een plek waar genieten van ’t leven centraal staat. Genesteld tussen wijngaarden, olijfbomen en de Ōpaoa-rivier ontvangen Dave en Sanna Stander in het zwarte huisje internationale gasten en vrienden. De dagen worden er doorgebracht met cricket, kleiduifschieten, BBQ en wijn drinken.
Deze sauvignon blanc ticks all the boxes: fris, aromatisch, smokey, sappig en vlezig. Het grassige karakter en de toetsen van pompelmoes, pomelo en witte perzik combineren heel fijn bij een salade met groene asperges en citrus.

Terrine van gerookte paling en witte asperge
Dit familiedomein in Bergholtz produceert biodynamische wijnen om u tegen te zeggen. 'Natuurlijke wijnen zijn verfijnde wijnen’. Met dat motto werd Dirler-Cadé opgericht. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Jean en zijn vader Jean-Pierre in 1998 overstapten op biologische en biodynamische wijnteelt. Dankzij de biodynamische principes proef je de puurste expressie van het terroir. De wijnen vallen op door hun zuivere aroma’s, elegantie en mineraliteit. De zuurtjes zijn mooi versmolten in de structuur, wat zorgt voor wijnen die wereldwijd lof oogsten.
Een lieu-dit verwijst naar een specifiek perceel binnen een groter wijngaardgebied, vaak uniek dankzij hun geografische en klimatologische kenmerken. Deze lieu-dit Belzbrunnen heeft een complexe neus met citrusfruit, wat petrol, acaciahoning, peer, koriander en schist. De zachte, levendige smaak mondt uit in een lange finale met een zilte toets. Complex, boeiend en fris om te ontkurken bij een terrine van gerookte paling en witte asperges.
Je kan ook voor een off-dry riesling gaan: de restsuiker geeft de wijn een vollere textuur en de soepele aciditeit zwiept door het vette karakter van de paling.
Meer opties voor bij asperges
Ontdek hier de volledige selectie dranken die we zouden serveren bij aspergebereidingen.