Vlag van Spanje
Cigales, Spanje
Wijnbouwer

Finca Museum

Finca Museum werd in 2000 opgericht in de Spaanse appellatie Cigales, net boven Valladolid. De 2 pijlers zijn: oude wijnstokken en verfijning in het glas. Ze proberen zo veel mogelijk hun eigen verhaal te schrijven, hun eigen ding te doen. In de wijngaard wordt vooral met de hand gewerkt en met respect voor het milieu. Het is trouwens een zusterbedrijf van het bekendere El Coto in Rioja.

Opgericht in
2000
Verspreid over
200 ha
Zetten in op
old vines
Meest aangeplante druiven
tinta del país, beter bekend als tempranillo

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

Barón de Ley is de overkoepelende instantie waarvan Finca Museum, net zoals El Coto in Rioja trouwens, deel van uitmaakt. Het moederbedrijf besliste in de jaren negentig om hun wijngaarden uit te breiden. Hun oog viel op Cigales, een bijzondere appellatie dankzij haar eeuwenoude tradities en wijnstokken van wel honderd jaar oud. Ondanks haar kwaliteiten, was de regio dertig jaar geleden wat verwaarloosd door een gebrek aan nieuwe initiatieven. Zonde. Barón de Ley schakelde landbouwingenieur Tomás Jurió in om het voortouw te nemen binnen dit project. Hij zocht de interessantste wijngaarden in Cigales uit, vandaag een lappendeken van zo’n 200 ha.

Door de leeftijd en het landschap van de wijngaarden lijkt Finca Museum wel een openluchtmuseum. Ook in de winery, onder leiding van Lluis Laso, is er een indrukwekkende kunstcollectie te bewonderen. Dit Spaanse domein heeft zijn naam dus niet gestolen.

Wordt er in de winery soms een plaatje opgelegd?

In de kelder mag er altijd wat rock-’n-roll muziek spelen, zoals Bruce Springsteen.

Mijn grootvader had een bakkerij waar hij vaak zoete wijn gebruikte. Daar is volgens mij mijn interesse in wijn aangewakkerd. Wijn maken is voor mij dan ook meer dan een voltijdse bezigheid. Als er toch ergens een gaatje is, spendeer ik vooral tijd met mijn familie of ga ik sporten of fotograferen.
Lluis Laso
Wijnmaker

Hun filosofie

In de wijngaard gebeurt alles manueel en zijn chemische meststoffen uit den boze. Oude stokken staan centraal bij Finca Museum. Het fruit dat ze hiervan oogsten speelt altijd de hoofdrol in hun wijnen. De keien in de wijngaard nemen tijdens de warme zomers veel warmte op die ze aan het begin van de herfst geleidelijk afgeven aan de druiven. De druiven genieten dus optimale rijpheid en smaak. Na een manuele oogst wordt alles nog eens getrieerd. Na de gisting wordt de rijping op Franse en Amerikaanse eiken vaten nauwkeurig opgevolgd, zodat de wijnen nooit inboeten aan finesse. Likoreuze, te geconcentreerde wijnen vermijden ze dan ook liever. Ze laten liever het terroir spreken in een verfijnd glas met mooi geïntegreerde tannines.

Welkom in Cigales, Spanje

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.