Vlag van Zuid-Afrika
Stellenbosch, Zuid-Afrika
Wijnbouwer

Kanonkop

Stellenbosch, de op één na oudste stad van Zuid-Afrika, ligt verscholen in een prachtig dal in de Westkaap. De stad is vernoemd naar Simon van der Stel, een Nederlandse gouverneur die er in 1679 de eerste druivenstokken plantte. Ondertussen is Stellenbosch uitgegroeid tot dé wijnhoofdstad van het land. Het is dan ook niet verrassend dat een van de meest iconische wijnhuizen van Zuid-Afrika hier gevestigd is: maak kennis met Kanonkop.

Opgericht in
1973
Verspreid over
150 ha
Zetten in op
consistente kwaliteit
Meest aangeplante druiven
pinotage en bordeauxvariëteiten

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

De eerste wijn met een etiket van Kanonkop zag in 1973 het licht. Het huis werd opgericht door J.W. Sauer en is nu met de broers Johann & Paul Krige aan haar vierde generatie toe. De naam verwijst naar een kanon op een heuvel (kop) die nu uitkijkt over de wijngaard. In de 17de en 18de eeuw was een kanonschot het teken voor lokale boeren om de 50 km lange tocht naar de haven aan te vatten met hun waren. Kanonkop is misschien wel het meest iconische wijnhuis in Stellenbosch. Het heeft de Zuid-Afrikaanse wijnbouw op de kaart gezet. Letterlijk, want de wijnen van Kanonkop waren bij de eerste die je op Europese menukaarten kon vinden onder de titel ‘vin d’étranger’.

Intussen kunnen de wijnen van Kanonkop zich meten met het beste van Europa. En voor wie houdt van dat tikkeltje meer, brengt het huis ook speciale cuvées en grotere formaten op de markt. De belangrijkste is de cuvée ‘Paul Sauer’, vernoemd naar de tweede eigenaar die het huis haar internationale allure gaf. Een uitzonderlijke cabernet sauvignon.

Met wie zou je graag het glas heffen en welke fles komt er op tafel?

We zouden een fles Kanonkop Paul Sauer uit 1995 kraken met Nelson Mandela.

The purity, finesse and structure of Kanonkop’s wines are well documented and consistently accrue the judges’ trophies, 95+ point ratings or five-staraccolades. If, however, there are two characteristics that stand out and allow Kanonkop to command its status as South Africa’s First Growth, they are consistency and a sense of place.
Paul Krige
Vierde generatie

Domein met impact

Kanonkop heeft mee gezorgd voor een andere kijk op niet-Europese wijnen. Dat er buiten Frankrijk ook uitstekende terroirs waren voor wijnbouw, was in de jaren 70 en 80 nog niet evident. Het vergde wat moed van enkele wijnimporteurs om naast Franse wijnen ook andere landen aan hun aanbod toe te voegen. Eerst zochten ze het nog dicht bij huis: Spanje, Duitsland, Italië … In de jaren 80 gingen sommigen nog een stap verder. Australië, Zuid-Afrika en Amerika waren de eerste regio’s buiten Europa die hun weg naar onze menukaarten vonden. Niet toevallig gebieden waar al eeuwenlang druiven geteeld werden onder invloed van kolonisatie. En waar vooral wijnen in de stijl van Bordeaux en Bourgogne gemaakt werden.

Het huis is een specialist in rode wijnen: cabernet sauvignon en vooral pinotage. De wijnen hebben over het algemeen een mooi bewaarpotentieel. Dat bleek al in het begin van de jaren 2000 bij verticale degustaties, waarbij verschillende jaargangen naast elkaar geproefd worden. Enkele wijnen van 20 à 30 jaar oud bleken nog bijzonder jeugdig.

Hun filosofie

In de wijngaarden vind je vooral zogenaamde ‘bosstokkies’, bij ons beter bekend als bush vines. Die zien er eigenlijk meer uit als een soort van wijnstruik dan als een klassieke stok. De druivelaar wordt daarbij ook laag bij de grond gehouden, zodat die mee profiteert van de warmte uit de bodem. Doordat het bladerdek beperkt is, verdampt er ook minder vocht. Het is een veelvoorkomende snoeiwijze in droge klimaten. De opbrengst is eerder laag, maar dat heeft vaak een gunstig effect op de kwaliteit van de druiven. Die worden bij Kanonkop trouwens met de hand geoogst. In de kelder vertrouwt men op de traditionele wijnmakersfilosofie en worden alleen Franse eiken vaten gekocht van de hoogste kwaliteit. De wijn rijpt er dan ook tussen de 18 en 24 maanden in.

Het ultieme terroir voor cabernet sauvignon?

Met hun eeuwenoude expertise weten wijnmakers in de ‘nieuwe wereld’ welke druivensoorten het best aarden in hun omgeving. Interessante case: de cabernet sauvignon in Zuid-Afrika. Cabernet sauvignon is een vaste waarde in Bordeaux, maar nu blijkt dat bepaalde Zuid-Afrikaanse terroirs een streepje voor hebben op de bakermat van de wijnbouw.

De druif heeft tussen maart en oktober veel warmte nodig om perfect rijp te worden. In Bordeaux durft dat al eens tegen te vallen, waardoor de druiven vroegrijp geplukt worden. Het gevolg: wijnen met wrange tannines. Wijnmakers lossen dat op door een lange houtrijping, of door te blenden met andere druiven zoals merlot.

In Zuid-Afrika doet dat probleem zich niet voor. Cabernet sauvignon wordt er perfect rijp geoogst, waardoor wijnhuizen het aandurven om 100 % cabernet te vinifiëren. Het resultaat? Fantastische wijnen met een enorme smaakbalans.

Welkom in Stellenbosch, Zuid-Afrika

Stellenbosch is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en produceert vooral uitzonderlijke rode wijnen. De regio staat bekend voor een brede reeks aan stijlen dankzij diverse terroirs en druiven. De rode wijnen op basis van cabernet sauvignon kunnen uitstekend verouderen en zetten Zuid-Afrika als één van de eerste landen buiten Europa op de kaart als wijnland.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.