Luchtfoto van de cru-wijngaard La Court in Nizza van Michele Chiarlo.
Vlag van Italië
Piemonte, Italië
wine-bottle Wijnbouwer

Michele Chiarlo

Michele Chiarlo is een van de eerste wijnmakers uit Piemonte die Italiaanse wijnen op het schap krijgt in Noord-Europa en de Verenigde Staten. Vooral in de eerste helft van de jaren ’60 steekt hij zijn schouders onder de promotie van Italiaanse wijnen in het buitenland. In de 10 jaar die daarop volgen, krijgt hij enkele van de meest prestigieuze cru’s van Langhe, Monferrato en Gavi in handen. Wijngaarden zó uniek dat ze door Unesco erkend zijn als werelderfgoed.

Opgericht in
1956
Verspreid over
110 ha
Zetten in op
piemontese druivenrassen
Meest aangeplante druiven
barbera, nebbiolo, cortese en moscato

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

We zakken af naar Piemonte, thuis van onder andere de nebbiolo, barbera en dolcetto. Maar ook van Cantina Michele Chiarlo, waar de wijnmicrobe al sinds begin 1900 richting geeft aan de familie. Het is grootvader Pietro die ruim 100 jaar geleden de eerste wijnstokken aanplant in de fabelachtige heuvels van Piemonte. Zijn oudste zoon Michele zet zijn werk verder na een wijnopleiding in Alba. Op zijn eenentwintigste begint zijn echte avontuur als wijnbouwer en een luttele 2 jaar later bottelt hij zijn eerste cru-wijn uit Barolo.

In 1972 bouwt hij een grotere winery, maar wijngaarden aankopen doet hij naar het advies van zijn vader heel doordacht: “wees geduldig en koop alleen wijngaarden op belangrijke plekken met veel potentieel”. De wijngaarden worden met veel sinecure uitgekozen, wat hem geen windeieren legt. Hij weet enkele van de meest prestigieuze cru’s uit Piemonte toe te voegen aan zijn portfolio. De puzzel wordt gelegd met stukjes in Langhe, Monferrato en Gavi. Ondertussen zet Michele zich ook in voor andere wijnen uit de regio en de kwaliteit ervan. In 1987 richt hij samen met andere wijnmakers het Consorzio Grandi Vini op, de eerste vereniging die inzet op de export van kwalitatieve Italiaanse wijnen.

Wanneer de familie Chiarlo in 1995 twintig buitengewone hectaren wijngaard aankoopt in het historische hart van Monferrato, wakkert de liefde voor de lokale barbera nog meer aan. Ze zetten zich vanaf dan extra in om Nizza met haar ‘superbarbera’ op de kaart te zetten. Samen met oenoloog Giuliano Noè is Michele Chiarlo een van de pioniers van de appellatie. Ze vechten voor de erkenning van deze uitzonderlijke regio die in 2014 eindelijk de status van D.O.C.G. krijgt.

Luchtfoto van de cru-wijngaard La Court in Nizza van Michele Chiarlo.
Cultivating a territory doesn’t mean exploiting it but preserving its vitality. This involves not just sustainable farming practices but also concrete actions to protect a land that is both a heritage and a shared resource.
Michele Chiarlo
Oprichter

De vurige strijd voor Nizza

Nadat hij met het Consorzio Grandi Vini Italiaanse wijnen introduceert op de wereldmarkt, wil Michele ook de ‘superbarbera’ van Monferrato op de kaart zetten. Met de aankoop van Tenuta La Court komt hij steeds dichter bij zijn doel. Midden jaren ’70 heeft hij 20 buitengewone hectaren grond in handen die zullen bijdragen aan de erkenning van Nizza, een wijnregio ten oosten van de steden Asti en Alba. Het wordt een vurige strijd die hij samen met enkele andere pioniers wint in 2014. Hun inzet wordt beloond met het D.O.C.G.-label, de allerhoogste classificatie van Italiaanse wijn, herkenbaar aan het papieren ringetje rond de flessenhals.

Vanaf dat moment staat Nizza D.O.C.G. garant voor wijnen van 100 % barbera, afkomstig uit de 18 gemeentes in de gelijknamige regio. De barbera-stokken staan er ideaal op de heuvelflanken, en vooral in het bekken van Piemonte, een heuvelachtige zone die dateert uit het Tertiaire tijdperk. De kalkbodems worden gekenmerkt door klei- en zandachtige mergel en laagjes zandsteen. De rode wijnen moeten er minstens 18 maanden rijpen, waarvan 6 maanden op eik. Voor riservas is dat respectievelijk 30 en 12 maanden.

Traditioneel en met respect

Michele leidt het domein samen met zijn 2 zonen Stefano en Alberto met een oog voor detail. Ze respecteren het terroir en de bodem, die bestaat uit mergel met afzettingen van zeefossielen, leem en zand. Alleen door de omgeving en het landschap in stand te houden is het volgens hen mogelijk om consequent wijnen van hoge kwaliteit te maken. Maar het gaat verder dan alleen in de wijngaard. De hele supply chain wordt regelmatig onder de loep genomen om te zien of er optimalisaties kunnen gebeuren.

Michele Chiarlo beschrijft zichzelf als een traditioneel bedrijf om verschillende redenen. De belangrijkste is dat er vanaf dag 1 ingezet is op autochtone druivenvariëteiten uit Piemonte. Nebbiolo, barbera, cortese en moscato vieren er hoogtij en belichamen het idyllische terroir waar ze vandaan komen. Bovendien worden enkel druiven van eigen teelt gebruikt en gebeurt al het werk in de wijngaard met de hand: van het bemesten over het snoeien tot het oogsten. Met uitzondering van de Countacc! worden geen blends gemaakt: ze streven naar pure wijnen die het karakter van hun regio tot in het glas brengen.

In de kelder

Wijnen van Michele Chiarlo staan garant voor balans, elegantie, smaak en complexiteit. Ze streven naar wijnen met structuur die een representatie zijn van hun afkomst. In de kelder worden de druiven daarom zacht geperst en vergist op grote houten vaten. Elk perceel wordt apart gevinifieerd, zodat de kwaliteit en evolutie van elk vat nauwgezet opgevolgd kan worden. Achteraf wordt er pas geassembleerd. Het houtgebruik is goed gedoseerd, zodat het hout het originele karakter van de druiven niet overschaduwt. De witte wijnen rijpen in inox tanks, zodat hun levendige, frisse karakter met florale toetsen en citrusaroma’s overeind blijft. De cru’s rijpen nog minstens een jaar op fles.

Art meets wine

Michele Chiarlo verenigt zijn wijnen graag met andere ambachten, waaronder kunst. Zo richtte hij in 2003 het ‘Art Park La Court’ op, een openluchtmuseum tussen de meest prestigieuze wijngaarden van de Asti-cru’s. Je vindt er installaties en beelden van internationale artiesten als Ugo Nespolo, Emanuele Luzzati en Chris Bangle tegen een pittoreske achtergrond van wijnlandschappen. De link met kunst is ook heel duidelijk zichtbaar op de wijnlabels, die al sinds de jaren ’80 ontworpen worden door kunstenaar Giancarlo Ferraris.

Welkom in Piemonte, Italië

Een van de beroemdste en meest gegeerde Italiaanse wijnregio’s, bekend om krachtige en complexe rode wijnen zoals Barolo en Barbaresco, gemaakt van nebbiolo-druiven. Piemonte produceert ook frisse witte wijnen uit bijvoorbeeld Gavi en mousserende wijnen uit Asti. Naast nebbiolo vind je er ook druiven als barbera en dolcetto die gebruikt worden in minder bekende appellaties.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.