Vlag van België
Haspengouw, België
Wijnbouwer

Wijndomein Optimbulles

In het zuiden van de provincie Limburg wordt in 1991 een wijndomein in Borgloon opgericht: Champinnot, vandaag Optimbulles. In de zeer jonge wijnregio neemt het domein een soort pioniersrol in met als pijlers een natuurlijke manier van werken en gewaagde keuzes maken in zowel de wijngaard als de kelder. Naast die durf en hun wijnen, is het vooral het familiegebeuren wat dit Belgische wijndomein zo bijzonder maakt.

Opgericht in
1991
Verspreid over
3 ha
Zetten in op
regeneratieve wijnbouw
Meest aangeplante druiven
chardonnay, pinot noir, pinot meunier, vroege loonse, chenin blanc, gamay en sauvignon

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

Haspengouw, dé fruitstreek van België. In het zuiden van de provincie Limburg maken steeds meer appelen en peren plaats voor druivenranken. Zo ook in Borgloon, waar in 1990 Guido, Rik en Theo een aantal stokken uit Champagne aanplanten. Met de aankoop van een halve hectare wijngaard wordt hun hobby serieuzer en de passie groter. Al vrij snel maken ze kwalitatieve wijnen die onder de naam Champinnot in verschillende toprestaurants te vinden zijn. De funderingen voor de huidige filosofie worden reeds dan gelegd: wijnbouw met respect voor de natuur.

Na verschillende jaren actief te zijn onder de naam Champinnot, wijzigt de naam naar Wijndomein Optimbulles. Met Maxim, zoon van oprichter Guido Geunis, waait een jonge wind door het domein. Maar eigenlijk is Optimbulles echt een familieverhaal, waarbij iedereen zijn steentje op zowel de boerderij als in de wijngaard bijdraagt. Maxim zelf is een curieuzeneus: hij experimenteert met verschillende druiven, met amforen, met wijn zonder toegevoegd sulfiet … Door al van kinds af aan omringd te zijn door wijnmakers, verdiepte hij zich al op jonge leeftijd in wijnbouw. En al op zijn zestiende gaf hij aan het domein professioneel verder te willen zetten. En zo werd er beetje bij beetje meer aangeplant tot de huidige 3 ha bereikt was. Veel groter hoeft het domein niet te worden, anders moet je inboeten aan de volledige controle van en de toewijding aan de wijngaard. Met de huidige omvang is het mogelijk om het hele traject van de snoei tot het leveren van de gebottelde wijn zelf in handen te hebben.

Met wie zou je graag het glas heffen en welke fles komt er op tafel?

Ik zou Rudolf Steiner uitnodigen om zijn hedendaagse visie op landbouw te ontdekken, met een fles van ons natuurlijk. Als ik mag dromen zou het mijn eerste zelfgemaakte natuurwijn van auxerrois uit 2011 zijn, maar daar heb ik jammer genoeg geen fles van bijgehouden.

Omdat we wijn maken vanuit passie, proberen we ook elk jaar nieuwe wijnen te creëren naast onze vaste waarden. Liefde voor wijn is wat ons constant drijft in onze zoektocht naar wat wijn in België kan zijn.
Maxim Geunis
Tweede generatie

Hun filosofie

Daar waar het domein al van bij de opstart biologisch werkte, zet Maxim in om nog meer in symbiose met de natuur aan wijnbouw te doen. Minimale interventie, maximale biodiversiteit en autochtone gisten moeten zorgen voor de complexiteit van zijn wijnen. Puur natuur, zodat wat je in het glas krijgt een product is van de natuur en niet van de wijnmaker. Ze ondersteunen daarom de natuur door het evenwicht in de bodem te herstellen. Dat doen ze door te focussen op manueel werk, sproeien te beperken en spontane begroeiing aan te moedigen. Door in te zetten op meer biodiversiteit in de wijngaard, helpen fauna en flora om ziektes en plagen onder controle te houden. En doordat de bodem altijd bedekt is, wordt het bodemleven niet verstoord. Die bodem geniet bovendien een natuurlijke bemesting van de schapen die er tussen oktober en april op grazen.

Appelwijn van oude rassen

Wanneer in 2008 een hevige hagelbui lelijk huishoudt in de wijngaard, wordt een tweede project opgestart: oude rassen hoogstamappels worden aangeplant met het oog appelwijn te maken. Het resulteert in een fris, sprankelend aperitief dat de naam Apples & Pearls draagt.

Welkom in Haspengouw, België

Haspengouw, gelegen in het hart van Limburg, is een opkomende wijnregio in België. Met zijn glooiende heuvels en kalkrijke bodem biedt deze streek ideale omstandigheden voor de teelt van verschillende druivenrassen. Ontdek de unieke smaak van Haspengouwse wijnen tijdens een bezoek aan een van de vele wijndomeinen.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.