Vlag van Frankrijk
Alsace, Frankrijk
wine-bottle Wijnbouwer

Dirler-Cadé

Wie de nobele druiven uit de Elzas wil leren kennen, kijkt het best in de richting van Dirler-Cadé. Het familiedomein in Bergholtz produceert biodynamische wijnen om u tegen te zeggen. Met hun Elements-lijn zetten ze de verschillende karakteristieken van hun grand cru-wijngaarden in de kijker.

Opgericht in
1871
Verspreid over
18 ha
Zetten in op
biodynamie
Meest aangeplante druiven
gewurztraminer, riesling, pinot gris en muscat

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

Dirler-Cadé werd in 1871 opgericht in het kleine dorpje Bergholtz en is al die tijd in handen van dezelfde familie gebleven. Huidige eigenaars Jean Dirler en Ludivine Cadé, ondertussen de 5de generatie, beheren 18 ha aan wijngaarden, waarvan 42 % op grand-cruterroirs staan (Saering, Spiegel, Kitterlé en Kessler).

'Natuurlijke wijnen zijn verfijnde wijnen’. Met dat motto werd Dirler-Cadé opgericht. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Jean en zijn vader Jean-Pierre in 1998 overstapten op biologische en biodynamische wijnteelt. Vanaf de jaargang 2007 dragen 100 % van hun flessen de verdiende labels.

Nos grands crus sont issus de terroirs privilégiés où la géologie, le climat et l’exposition forment un accord exceptionnel.
Jean Dirler
Eigenaar en wijnmaker

Initiatieven in de wijngaard

De kern van hun biodynamische zorgen is het terroir een handje helpen met natuurlijke preparaten. Die zorgen ervoor dat de kwaliteit van de bodem verbetert, dat de planten op het terroir dikkere en langere wortels ontwikkelen en dat de bladeren, bloemen en vruchten in harmonie met elkaar groeien.

Sinds enkele jaren staan er vogelhuisjes voor mezen in en rond de percelen. De vogels kunnen verschillende soorten larven van de druiven pikken. Hagen met verschillende soorten struiken bevorderen de biodiversiteit op de percelen.
Dankzij de biodynamische principes proef je de puurste expressie van het terroir. De wijnen vallen op door hun zuivere aroma’s, elegantie en mineraliteit. De zuurtjes zijn mooi versmolten in de structuur, wat zorgt voor vlotte wijnen die wereldwijd lof oogsten.

De 4 grand cru's

Hun 4 grand cru wijngaarden zijn elk vernoemd naar een van de 4 natuurelementen:

• Water - Saering (zeering) verwijst naar de oerzee die ooit dit gebied innam. De kalkrijke afzetting geeft sappige, brede en intense wijnen.
• Lucht - Spiegel heeft veel kwartskeien die het zonlicht reflecteren. Daarnaast roept deze wijngaard met mergel en zandsteen de associatie op met lucht: onzichtbaar, altijd in beweging en licht. Zoals de wijnen, die licht en elegant zijn en een speels bittertje hebben.
• Vuur - Kessler (ketelmaker) is gelegen in het hart van de Heisse Wanne of ‘hete kom’. De naam getuigt van de aanwezige warmte op deze grand cru, met als resultaat rijpe en fruitige wijnen.
• Aarde - Kitterlé heeft een arme bodem die hoofdzakelijk bestaat uit zandsteen, grauwak-gesteente of vulkanisch gesteente. Kitterléwijnen zijn puur, delicaat en strak met een gerookt kantje.

Welkom in Alsace, Frankrijk

In het noordoosten van Frankrijk, aan de grens met Duitsland, produceert de Elzas verfijnde en aromatische wijnen. De Elzas is een regio met traditie en een uniek microklimaat. De gevarieerde bodems dragen bij aan de specifieke druivenkeuze en stijl van de wijnen. Elzas is namelijk de regio met het meest aantal zonuren, wat ervoor zorgt dat de druiven langer en makkelijker rijpen tot voor zoete en aromatische wijnen zoals pinot gris of gewürztraminer. Typisch aan de Elzas zijn de slanke groene flessen waarin de wijnen worden gebotteld, die bekendstaan als ‘flûtes d'Alsace’.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.