Op roadtrip met Michele Chiarlo
Pak je spullen en zorg dat je fototoestel opgeladen is, want we maken een rondrit langs de meest fotogenieke plekjes van Piemonte. Michele Chiarlo neemt ons mee op sleeptouw langs enkele van zijn wijngaarden in de iconische Italiaanse wijnregio. We houden halt in Barolo, Asti, Nizza, Monferrato en Gavi.
Andiamo!
We doorkruisen Frankrijk en passeren de Champagne en Bourgogne om uiteindelijk ter hoogte van de Mont Blanc de grens met Italië over te steken. We rijden Valle d' Aosta binnen en draaien zo'n 100 km ten noorden van de stad Turijn naar het zuiden richting onze eerste tussenstop.
We starten weinig verrassend in Barolo, want het is dé plek waar mensen het over hebben als het gaat over deze heuvelachtige wijnstreek aan de voet van de Franse en Zwitserse Alpen.
Barolo D.O.C.G.
Wie Piemonte zegt, stuurt menig brein in één rechte lijn naar Barolo. Nochtans zijn barolo's niet de 'makkelijkste' wijnen, ze zijn weggelegd voor de geoefende drinker. De wijn wordt uitsluitend van nebbiolo gemaakt, die zijn naam dankt aan de kenmerkende dikke mist waarin de heuvels soms verdwijnen: la nebbia. Noordelijker noemt men een kloon van de druif trouwens 'spanna'.
Nebbiolo is notoir moeilijk te telen, alsof ze permanent in de pubertijd is blijven hangen. Wie ze aanplant heeft dan ook de juiste knowhow nodig, een flinke dosis lef, geduld en ... de juiste locatie. Bij voorkeur wijngaarden met een kalkrijke kleibodem die als wateropslag fungeert, een zuidelijke oriëntatie en een zekere hoogte.
Barolo's rijpen minimaal 38 maanden, waarvan 18 op hout. Riservas doen daar nog 24 maanden bij. Meestal is het een goed idee om die flesjes dan nog even weg te leggen in je eigen kelder, want nebbiolo heeft dankzij zijn hoge zuren en sterk aanwezige tannines een heel lang bewaarpotentieel. Het kraken van een fles barolo is dan ook een mooie beloning voor je geduld.
Prominente aroma's zijn kersen, frambozen, rozen en zoethout. Maar laat je niet om de tuin leiden: achter het fruitige, florale boeket zit een wijn met flink wat bite verscholen. Een wijn met veel tannines voor bij charcuterie, risotto met truffel of rijke pasta's.
Ontdek hiernaast onze barolo's van Michele Chiarlo.
Moscato d'Asti D.O.C.G.
Vanuit Barolo zetten we koers naar het oosten voor een bijzondere appellatie. Moscato zwaait er de scepter en geeft een fruitige signatuur aan de parelende, lichtzoete schuimwijn. Het gistingsproces wordt vrijwillig vroegtijdig afgebroken, waardoor de wijn nog wat restsuiker heeft. Door die ingreep heeft moscato d'Asti ook een laag alcoholvolume van om en bij de 5 %.
Moscato d'Asti geurt typisch naar sinaasappel, citroen, peer, oranjebloesem en kamperfoelie. Als deze frizzante van goede kwaliteit is, heeft de wijn een mooie balans tussen zuren en restzoet.
Moscato d'Asti "Nivole"
De moscato d'Asti van Michele Chiarlo kan je gekoeld drinken als lichtzoet aperitief of bij fruitdesserten. Maar dankzij de fijne belletjes en het lage alcoholgehalte is het is ook een origineel alternatief voor schuimwijnen om je cocktails mee te pimpen.
Probeer bijvoorbeeld deze Moscato Zen eens:
- Vul een gin-tonicglas of groot wijnglas met ijs.
- Voeg 10 ml limoensap, 30 ml vlierbloesemlikeur (bv. Bareksten Elderflower Liqueur) en 5 ml gemberextract (bv. Gimber) toe.
- Top af met Nivole Moscato d'Asti.
- Roer en werk af met een schijfje limoen.
€ 13,99
Nizza D.O.C.G.
De appellatie Nizza zag het licht in 2014. De wijngaarden van de appellatie liggen in de 18 gemeentes van de gelijknamige regio Nizza, in de provincie Asti. De barbera-wijnstokken staan er ideaal op de heuvelflanken, en vooral in het bekken van Piemonte, een heuvelachtige zone die dateert van het Tertiaire tijdperk. De kalkbodems worden gekenmerkt door klei- en zandachtige mergel en laagjes zandsteen. De rode wijnen moeten er minstens 18 maanden rijpen, waarvan 6 maanden op eik. Voor riservas is dat respectievelijk 30 en 12 maanden.
Kom je een fles wijn tegen met op het label de Denominazione di Origine Controllata e Garantita (D.O.C.G.) Nizza, dan neem je sowieso een wijn van 100 % barbera mee naar huis. De druif wordt over het algemeen gekenmerkt door toetsen van zure kers, braambes, zoethout, kruiden en zwarte peper.
Dankzij haar matige tannines en medium body ontkurk je barbera bij allerlei gerechten: een stevig vleesgerecht, pastabereidingen, niet al te sterke kazen of simpelweg als aperitief bij een heerlijk assortiment antipasti.
Ontdek hiernaast onze barbera's van Michele Chiarlo.
Cultivating a territory doesn’t mean exploiting it but preserving its vitality. This involves not just sustainable farming practices but also concrete actions to protect a land that is both a heritage and a shared resource.
Monferrato D.O.C.
Ten noordoosten van Nizza ligt in Alessandria Monferrato. Het is een grote wijnregio die onder de D.O.C. Monferrato verschillende druiven én blends toelaat. Je vindt er natuurlijk nebbiolo, maar ook barbera, grignolino en zelfs cabernet sauvignon.
Hiernaast vind je de Countacc! van Michele Chiarlo, een blend van barbera, cabernet sauvignon en syrah. Wist je trouwens dat 'countach' (ja, als in Lamborghini Countach) Piemontees dialect is voor 'wow'? Een terechte beschrijving voor deze monferrato.
€ 13,95
Gavi D.O.C.G.
Via de Colli Tortonesi rijden we een kleine 30 kilometer van Monferrato naar beneden tot in de appellatie Gavi, die in 1998 tot D.O.C.G. werd gepromoveerd. Er wordt gezegd dat het gelijknamige dorp genoemd werd naar prinses Gavia, die met haar man op de vlucht was voor haar vader. Ze strandden uiteindelijk in de Piemontese heuvels, waar nu Gavi is gelegen. De regio biedt vandaag tegengewicht aan de mannelijke, roodgedreven wijncultuur van Piemonte.
In Gavi heerst cortese, een witte druif met toetsen van citrus, honingmeloen, appel en amandel. En ook al ligt de Middellandse Zee op zo'n 65 km, de druif geeft vaak ook een zilte toets.
Cortese plant je aan als je als wijnbouwer houdt van een uitdaging. De druif heeft een geheel eigen wil en moet optimaal rijp zijn om complexe wijnen af te leveren. Maar als dat lukt: genieten geblazen. Deze gavi van op een 400 m hoge ijzerbodem zal je daar zonder twijfel van overtuigen.
Steek een flesje cortese fris voor bij pasta's met pesto, zeevruchten en visgerechten met bijvoorbeeld citroen en basilicum.
€ 17,95
Fan van Italiaanse wijnen?
Ontdek hier in 1 klik ons volledige
assortiment uit de laars.