Vlag van Frankrijk
Zuidwesten, Frankrijk
wine-bottle Wijnbouwer

Plaimont

Het is 1970. André Dubosc, derde generatie wijnmaker in de familie, heet een missie. Zijn droom: de Sud-Ouest op de kaart zetten als kwalitatieve wijnregio. Hij zet zijn idee om in de praktijk en gaat samenwerkingen aan met enthousiaste jonge en gelijkgestemde wijnmakers. Het startschot van een mooi verhaal.

Opgericht in
1970
Verspreid over
5.300 ha
Zetten in op
frisheid, fruit en floraliteit
Meest aangeplante druiven
colombard, gros manseng, petit courbu, arrufiac, merlot, cabernet sauvignon en tannat

Over deze producent

Wie, wat, wanneer?

Plaimont is geen kleine speler. Meer zelfs: met meer dan 5.000 ha in productie is het bij de grootste producenten in de regio. Toch proberen ze de cultuur van toen het allemaal begon ook vandaag nog door te laten sijpelen in alles wat ze doen. De ambitie is dezelfde gebleven. In de jaren 70 besloot André Dubosc, een derde generatie wijnmaker en kind van de streek, de wijnen van het Zuidwesten op de kaart te zetten. Samen met jonge, gedreven wijnmakers creëerde hij frisse witte wijnen in de regio Côtes de Gascogne. Hij blies nieuw leven in de appellatie Saint-Mont en herstelde de traditie van laat geoogste Pacherenc du Vic-Bilh, bekend om zijn zoete wijnen. In 1979 bundelden deze gepassioneerde wijnmakers hun krachten en vormden Plaimont, een unie van coöperaties genoemd naar de dorpen Plaisance, Aignan en Saint-Mont. In slechts enkele decennia groeide Plaimont uit tot een toonaangevende speler in de wijnen van de Sud-Ouest.

Ons doel was, is en blijft om de appellaties Saint-Mont, Madiran en Pacherenc-du Vic-Bihl op de kaart te zetten. We werken hard om de autochtone druiven te beschermen en te promoten.
Plaimont

Hun filosofie

Ondanks de omvang blijft Plaimont inzetten op manuele oogst. Dat is zeker voor de zoete wijnen hun sleutel tot succes. In de wijngaarden werken ze biologisch of volgens de HVE-principes, dat betekent inzetten op biodiversiteit en een gezonde omgeving.

De rode wijnen krijgen een lange maceratie om de diepe concentratie te zoeken die eigen is aan de rode wijnen van de streek. Naargelang de cuvée gaan de rode wijnen verder op inox, beton of eikenvaten voor de betere wijnen. De witte wijnen uit de regio houden ze zo fris mogelijk. De aromatische druiven zorgen voor het specifieke profiel van de wijnen, die ze zoveel mogelijk in hun natuur laten. Enkele wijnen krijgen een complexere opvoeding op eik. De zoete wijnen worden gemaakt van overrijpe druiven die ze heel voorzichtig persen en rijpen naargelang de noden, vaak op inox tanks.

Welkom in Zuidwesten, Frankrijk

Een minder bekende naam binnen de Franse regio’s, al zullen de appellaties wel een belletje doen rinkelen met namen als Cahors, Bergerac en Monbazillac. Een brede waaier aan stijlen met zowel witte als rode wijnen en zowel droge als zoete wijnen. De basis? Lokale druiven zoals tannat, malbec, petit manseng en gros manseng.

Van onze webshop tot bij jou thuis

Maak je keuze in onze webshop

Kies uit een gevarieerd assortiment wijnen, bieren, spirits en alcoholvrije dranken.

We verwerken je bestelling

Ons toegewijde team gaat in ons magazijn aan de slag met je bestelling.

Veilige
verpakking

We verpakken je pakketje veilig en met liefde, zodat alles jouw richting uitgestuurd kan worden.

Afhalen of leveren?
Jij beslist!

Je kan je bestelling afhalen bij Collect&Go of laten leveren tot aan je voordeur.