
5 x beter als duo
Uit onze selectie verrassende valentijnswijnen kozen we 5 flessen die nog beter worden als je ze degusteert bij een hapje eten. Haal je binnenkort alles uit de kast voor valentijn, heb je volgende week vrienden op bezoek of soigneer je jezelf graag eens? Laat je dan inspireren door onderstaande foodpairings.

Crémant x gyoza's
Crémant de Luxembourg is een mousserende wijn afkomstig uit de Moselvallei in Luxemburg. Net als champagne wordt crémant de Luxembourg gemaakt volgens de traditionele methode, waarbij een tweede gisting plaatsvindt in de fles. Dit zorgt voor de fijne belletjes en de complexe aroma's. De wijnen worden gemaakt van lokale druivensoorten, zoals pinot noir, chardonnay en riesling. Dit geeft hem een unieke smaak, die vaak wordt omschreven als fruitig en elegant. Het is een veelzijdige wijn die past bij verschillende gerechten, van het aperitief over zeevruchten tot desserts.
Dankzij zijn frisse karakter is hij ook heel fijn bij gefrituurde hapjes of gyoza's. Dat zijn krokant gebakken Japanse dumplings. Je kan ze zelf maken, maar je vindt ze ook in de Aziatische supermarkt met vullingen van vis, vlees en groenten.

Chinebuli-Mtsvane x noordzeevis
Met deze Georgische witte wijn haal je een echte passe-partout in huis. Nog niet zeker wat er op het menu staat? Deze wijn ontkurk je bij vis, gevogelte of zelfs bij wit vlees zoals kalf of varken.
Het fruitige karakter gaat bijvoorbeeld mooi samen met een kip in de oven gevuld met citroen en kruiden. Op zoek naar een visje uit het seizoen? Ga voor op vel gebakken roodbaars, roggevleugel met kappertjes of, waarom niet, tarbot vooraleer die weer verdwijnt tot september. Ook kalfsblanquette met wintergroentjes staat knap naast deze originele fles.

Brezo x pasta's
De focus van dit domein? Een rijk en divers ecosysteem bewaren. Zo wordt de bodem verzorgd door bloemen te zaaien en wordt hij af en toe braak gelegd. Dat respect voor de natuur proef je in de wijn. Die wordt niet in houten vaten gerijpt om het fruit zo puur mogelijk te houden. Het resultaat? Een mandje vol rood en zwart fruit in de neus, en een lichte en mooie frisse smaak met een fruitige, kruidige finale.
Heerlijk bij klassieke pasta's als bolognese, cannelloni en lasagne. Zelfgemaakt ... of zelf gekocht. Hou je van een culinaire uitdaging? Dan combineert deze mencía dankzij haar aromatische overeenkomsten met cabernet franc ook uitstekend bij duif of vegetarische stoofpotjes met paddenstoelen.

Kabir x fruitdesserts
Op onze laatste reis naar Sicilië werden we heel erg gecharmeerd door het nabijgelegen Pantelleria. Het kleine, vulkanische eiland ligt op slechts 70 km van de Tunesische kust en staat vooral bekend omwille van zijn overheerlijke kappertjes. Maar er wordt dus ook wijn gemaakt! En wat voor wijn ... Je vindt er vooral zibibbo, de lokale benaming voor muscat d'Alexandrie, die ook aan de basis van deze Kabir ligt.
Dankzij het rijke, aromatische boeket van tropisch fruit, oranjebloesem en zilte toetsen is het de perfecte wijn voor bij fruitdesserten of sabayon. De finale trakteert zelfs op toetsen van roze peper en nootmuskaat. Wie graag experimenteert met wijncombinaties, ontkurkt deze parel uit de Middellandse Zee ook eens bij ansjovisjes of geitenkaas.

Madeira x chocolade
Bual staat vooral aangeplant in het zuiden van het Portugese Madeira. Het is een druif die zorgt voor (half)zoete wijnen en daardoor de typische wijn van het eiland toegankelijk maakt voor een groot publiek.
De vaten waarin deze madeira rijpt, worden niet geouilleerd. Ze worden dus niet aangevuld met reservewijn nadat een deel van de wijn verdampt is door de poriën van het houten vat. Wist je trouwens dat de verdampte wijn de 'angel share' genoemd wordt? Deze techniek zorgt voor de oxidatieve, notige toetsen in madeira. Die zijn heerlijk bij allerlei desserten met chocolade: brownie met noten, een taartje van bittere chocolade, dame blanche ... Maar ook bij blauwe kazen levert hij een interessante bijdrage.
Nog meer verrassende wijnen
Toch nog op zoek naar iets anders? Hier vind je onze selectie voor de maand februari, mét korting.