
Van de regen in de drup
Wijnen zijn altijd onlosmakelijk verbonden met de weersomstandigheden van het oogstjaar. Dat is voor de wijnen uit Bordeaux niet anders. En we hoeven er geen doekjes om te winden: in 2024 heeft menig wijnboer er liggen piekeren over alle bordjes die hij in de lucht moest houden. Een warme winter met onophoudelijke regen, een koude lente met hagel en daarbij de gekende ziektes: meeldauw, coulure en millerandage. Het klinkt niet fraai, maar ook voor 2024 geldt 'wie zoekt, die vindt'. Hoe is het oogstjaar klimatologisch verlopen? We vatten de belangrijkste zaken voor je samen.
WINTER
Na de oogst van 2023 kende Bordeaux een natte winter. Sommigen spreken van de natste winter sinds het begin van dit millennium. Koud was het dan weer niet, waardoor veel wijnstokken al vroeg wakker werden of zelfs nooit in winterslaap gingen. Door de milde temperaturen werden de knoppen al vroeg gevormd, maar door een gebrek aan echt zonlicht verliep de fotosynthese heel traag.
LENTE
Bij het aanbreken van de lente waren de stokken al heel actief, maar toen het kwik midden april weer zakte, verliep de uiteindelijke bloei toch moeilijker dan normaal. Het werd nog maar een keer bevestigd: 2024 zou niet vanzelf gaan. Door de koele temperaturen vielen veel bloesems af (coulure) en rijpten de trossen ongelijk (millerandage). Door de vochtige omstandigheden moesten wijnboeren ook constant alert zijn voor schimmelziekten, zoals meeldauw. Saint-Estèphe, het noorden van Médoc en Fronsac werden ook nog eens getrakteerd op hagel, kwestie van de spanning erin te houden.
ZOMER
Juli en augustus brachten soelaas: de omstandigheden waren gunstig voor het rijpen van de trossen. Maar de korte zomer eindigde rond 20 september wederom in regen en de wijngaard kon dus niet profiteren van de gehoopte nazomer.
HERFST
De silver lining? De omstandigheden waren natuurlijk wel perfect voor regio's als Sauternes, waar de botrytis voor zoete wijnen goed ontwikkelde. En ook witte appellaties hebben minder geleden onder de temperatuurschommelingen. Sterker nog: de witte wijnen stemmen ons vrolijk. Het koelere jaar heeft dan wel geen exotisch fruit afgeleverd, aan frisheid en verfijning hebben de witte bordeauxs geen gebrek. De wijnmakers spelen slim in op het karakter van 2024 en dringen geen houtrijping op.
Sommige chateaus hebben, zoals ook Belgische wijnboeren, de helft van hun oogst moeten inboeten. Maar ... wat er uiteindelijk geoost is, is zeker het proeven waard. Boeren die pas tot oogsten overgingen in oktober werden beloond voor hun durf en geduld. Het relatief lagere alcoholpercentage van de rode wijnen zorgt ervoor dat veel exemplaren soepel wegdrinken. De wijnen zijn elegant en worden gekenmerkt door fris fruit en zachte tannines. Veel van de wijnen zullen ook in hun jeugd al prima te drinken zijn.
Lang verhaal kort: strenge selectie is dus nodig. Maar wie zorgvuldig kiest, vindt ook van het millésime 2024 goede tot zeer goede wijnen uit Bordeaux.