
7 stellar combo's met asperges
De aftrap van het nieuwe aspergeseizoen werd al een poosje geleden gegeven. Maar rumour has it dat de allerbeste er nu pas aankomen. Of je nu liever witte of groene asperges eet, de wijnkeuze bij uitstek is simpel: wit. Ben je op zoek naar specifieke aanbevelingen? Dan ben je aan het juiste adres, want wij zetten we je graag op weg.

Asperges met gerookte zalm en hollandaise
Het pittoreske domein Podere Il Castellaccio zit knus tussen de Tyrreense Zee en het glooiende Toscaanse landschap. Kijk naar het westen en je wordt verblind door de azuurblauwe Etruskische wateren. In het oosten bevindt zich het glooiende Toscaanse landschap met verlaten bossen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. De wijngaarden liggen verspreid over een ongerept theater, een halve cirkel met steile hellingen waar kruiden weelderig tieren. De liefde voor dat paradijs was de motivatie voor de familie Scappini om dit wijnhuis op te richten in de jaren 60.
De subtiele aroma’s van witte bloemetjes, limoenzeste en een schijfje sinaasappel werken als een knijpje citrus over de gerookte zalm. De ronde aanzet wordt opgevolgd door een sappig midden en een romige, maar zinderende finale die door de luchtige hollandaise snijdt.

Terrine van gerookte paling en witte asperge
Dit familiedomein in Bergholtz produceert biodynamische wijnen om u tegen te zeggen. 'Natuurlijke wijnen zijn verfijnde wijnen’. Met dat motto werd Dirler-Cadé opgericht. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Jean en zijn vader Jean-Pierre in 1998 overstapten op biologische en biodynamische wijnteelt. Dankzij de biodynamische principes proef je de puurste expressie van het terroir. De wijnen vallen op door hun zuivere aroma’s, elegantie en mineraliteit. De zuurtjes zijn mooi versmolten in de structuur, wat zorgt voor wijnen die wereldwijd lof oogsten.
Een lieu-dit verwijst naar een specifiek perceel binnen een groter wijngaardgebied, vaak uniek dankzij hun geografische en klimatologische kenmerken. Deze lieu-dit Belzbrunnen heeft een complexe neus met citrusfruit, wat petrol, acaciahoning, peer, koriander en schist. De zachte, levendige smaak mondt uit in een lange finale met een zilte toets. Complex, boeiend en fris om te ontkurken bij een terrine van gerookte paling en witte asperges.
Je kan ook voor een off-dry riesling gaan: de restsuiker geeft de wijn een vollere textuur en de soepele aciditeit zwiept door het vette karakter van de paling.
Meer opties voor bij asperges
Ontdek hier de volledige selectie dranken die we zouden serveren bij aspergebereidingen.