Op roadtrip met Michele Chiarlo

Pak je spullen en zorg dat je fototoestel opgeladen is, want we maken een rondrit langs de meest fotogenieke plekjes van Piemonte. Michele Chiarlo neemt ons mee op sleeptouw langs enkele van zijn wijngaarden in de iconische Italiaanse wijnregio. We houden halt in Barolo, Asti, Nizza, Monferrato en Gavi.

Andiamo!

We doorkruisen Frankrijk en passeren de Champagne en Bourgogne om uiteindelijk ter hoogte van de Mont Blanc de grens met Italië over te steken. We rijden Valle d' Aosta binnen en draaien zo'n 100 km ten noorden van de stad Turijn naar het zuiden richting onze eerste tussenstop.

We starten weinig verrassend in Barolo, want het is dé plek waar mensen het over hebben als het gaat over deze heuvelachtige wijnstreek aan de voet van de Franse en Zwitserse Alpen.

Barolo D.O.C.G.

Wie Piemonte zegt, stuurt menig brein in één rechte lijn naar Barolo. Nochtans zijn barolo's niet de 'makkelijkste' wijnen, ze zijn weggelegd voor de geoefende drinker. De wijn wordt uitsluitend van nebbiolo gemaakt, die zijn naam dankt aan de kenmerkende dikke mist waarin de heuvels soms verdwijnen: la nebbia. Noordelijker noemt men een kloon van de druif trouwens 'spanna'.

Nebbiolo is notoir moeilijk te telen, alsof ze permanent in de pubertijd is blijven hangen. Wie ze aanplant heeft dan ook de juiste knowhow nodig, een flinke dosis lef, geduld en ... de juiste locatie. Bij voorkeur wijngaarden met een kalkrijke kleibodem die als wateropslag fungeert, een zuidelijke oriëntatie en een zekere hoogte.

foto: cru cerequio van michele chiarlo

Moscato d'Asti D.O.C.G.

Vanuit Barolo zetten we koers naar het oosten voor een bijzondere appellatie. Moscato zwaait er de scepter en geeft een fruitige signatuur aan de parelende, lichtzoete schuimwijn. Het gistingsproces wordt vrijwillig vroegtijdig afgebroken, waardoor de wijn nog wat restsuiker heeft. Door die ingreep heeft moscato d'Asti ook een laag alcoholvolume van om en bij de 5 %.

Moscato d'Asti geurt typisch naar sinaasappel, citroen, peer, oranjebloesem en kamperfoelie. Als deze frizzante van goede kwaliteit is, heeft de wijn een mooie balans tussen zuren en restzoet.

foto: vigneti nivole van michele chiarlo
Luchtfoto van de cru-wijngaard La Court in Nizza van Michele Chiarlo.

Nizza D.O.C.G.

De appellatie Nizza zag het licht in 2014. De wijngaarden van de appellatie liggen in de 18 gemeentes van de gelijknamige regio Nizza, in de provincie Asti. De barbera-wijnstokken staan er ideaal op de heuvelflanken, en vooral in het bekken van Piemonte, een heuvelachtige zone die dateert van het Tertiaire tijdperk. De kalkbodems worden gekenmerkt door klei- en zandachtige mergel en laagjes zandsteen. De rode wijnen moeten er minstens 18 maanden rijpen, waarvan 6 maanden op eik. Voor riservas is dat respectievelijk 30 en 12 maanden.

foto: cru la court van michele chiaro
Cultivating a territory doesn’t mean exploiting it but preserving its vitality. This involves not just sustainable farming practices but also concrete actions to protect a land that is both a heritage and a shared resource.
Michele Chiarlo

Gavi D.O.C.G.

Via de Colli Tortonesi rijden we een kleine 30 kilometer van Monferrato naar beneden tot in de appellatie Gavi, die in 1998 tot D.O.C.G. werd gepromoveerd. Er wordt gezegd dat het gelijknamige dorp genoemd werd naar prinses Gavia, die met haar man op de vlucht was voor haar vader. Ze strandden uiteindelijk in de Piemontese heuvels, waar nu Gavi is gelegen. De regio biedt vandaag tegengewicht aan de mannelijke, roodgedreven wijncultuur van Piemonte.

In Gavi heerst cortese, een witte druif met toetsen van citrus, honingmeloen, appel en amandel. En ook al ligt de Middellandse Zee op zo'n 65 km, de druif geeft vaak ook een zilte toets.

foto: cru rovereto van michele chiarlo

Cortese plant je aan als je als wijnbouwer houdt van een uitdaging. De druif heeft een geheel eigen wil en moet optimaal rijp zijn om complexe wijnen af te leveren. Maar als dat lukt: genieten geblazen. Deze gavi van op een 400 m hoge ijzerbodem zal je daar zonder twijfel van overtuigen.

Steek een flesje cortese fris voor bij pasta's met pesto, zeevruchten en visgerechten met bijvoorbeeld citroen en basilicum.

€ 17,95

Meer over Rovereto

De smaak te pakken?

Lees meer over de familiegeschiedenis, haar vurige strijd om de erkenning voor Nizza, haar wijnfilosofie en haar liefde voor kunst op de producentenpagina van Michele Chiarlo.

The full story